Krijg je wel eens een bijzondere fles wijn? Eén die je niet gelijk mag drinken?
Wat weet je eigenlijk over het bewaren van wijn?

Hieronder 6 tips over de optimale omstandigheden voor bewaarwijnen

Om een wijn voor lange tijd te bewaren, is een ruimte (kelder of zolderkamer met airco) onder de ideale omstandigheden wel van belang. Zorg verder voor:

  • Een constante temperatuur van 12 graden
  • De juiste luchtvochtigheid tussen de 60 en 72%
  • Voldoende beluchting (zodat er geen nare geuren, van bijvoorbeeld verf, de wijn kan bederven)
  • Een donkere ruimte, zodat de uv-straling in licht de wijn niet kan aantasten.
  • Een trillingsvrije omgeving zodat het verouderingsproces van de wijn niet versneld wordt.
  • Mocht de ruimte er niet zijn dan kan een juiste wijnklimaatkast de oplossing bieden (bijvoorbeeld van Eurocave).

Zo kan je in sommige gevallen wijn of port wel 25 jaar bewaren. Informeer goed naar de kwaliteit en het bewaarpotentieel van de wijn, zodat je deze op het hoogtepunt opent.