Sterrenbijbaan

Sterrenbijbaan

Geen vakkenvullen of krantenwijk voor mij

Als tiener heb ik altijd geld verdiend. Het begon met ’s avonds oppassen op kinderen, honden uitlaten en heitje voor een karweitje. Meestal gingen de verdiende guldens op aan: apenkoppen, ufo’s, schuimblokken en zwart-wit poeder.

Toen ik 16 was mocht ik in de bediening bij Restaurant ’t Ganzenest, aan het Groenewegje in Den Haag. Toentertijd was dat een rosse buurt, met de befaamde “Paashaas” als buurvrouw. Ze droeg altijd een grote strik op haar hoofd. Wat een prachtbaan vond ik het. Harry Visbeen achter de kachel die de sterren uit de hemel kookte. Ik herinner me nog de smaken van zijn specialiteiten;

  • Carpaccio van tonijn met een sojavinaigrette.
  • Krokant gebakken kalfszwezerik met een peterseliecoulis
  • Gebakken ganzelever met witlof en appelstroop

Ook meneer Michelin (de hoofdinspecteur) kwam jaarlijks een bezoekje brengen en nam altijd naast de specialiteiten van het huis, een glaasje huiswijn (Chateau Marion – Bergerac Sec – een stuivende sauvignon blanc).

De michelinster volgde snel en deze trok veel publiek uit binnen en buitenland. Politici maar ook Jonnie en Thérèse Boer (van restaurant de Librije***) kwamen met hun team eten om te vieren dat ze zelf hun eerste ster hadden gekregen.

Regelmatig kwam de wijnimporteur Ruud de Geus ook dineren. Met zijn witte bus, trok hij door alle beroemde wijngebieden en kocht de lekkerste “klassieke wijnen” uit vooral Duitsland en Frankrijk. Na het werk verwende hij ons met de meest unieke smaken uit de Loire, Bordeaux, Bourgogne en zelfs Franken. Er ging een wereld voor mij open. L de la Louvière (Pessac-Leognan), de Pouilly-Fumé Silex van Didier Dagueneau (een houtgelagerde sauvignon blanc) en de silvaner in de Bocksbeutel hebben een speciaal plekje in mijn wijnhart veroverd. Ieder jaar komen daar weer meerder flessen bij en zo heb ik in mijn leven een heuse encyclopedie van wijnen, geuren en smaken verzameld.

Ben jij benieuwd naar mijn favoriete wijnen? Zie het wijnassortiment onder Keldergeheimen.